Etusivu
Suomenajokoira
Kasvatus ja metsästys
Ajokoe ja näyttely
Kauppapaikka
Vieraskirja
Ruokaohjeet
Linkit
Etsi
Yhteystiedot

Koirat:
Tervasmetsän Aku
Kärjen Sara
Tuuli

Kaakon Nettipalvelu

 

MITEN JÄNISTÄ PASSATAAN?  

Onko jäniksen metsästys suomenajokoiralla taitolaji vai hulvattoman helppoa haulikolla räiskimistä?  

Ajokoirien kokeissa ylituomari monesti viittaa siihen, että käyttäydytään kuin metsästystilanteessa. Ei häiritä koiraa ja yritetään nähdä jänis, eli otetaan ampumatilanne kuten hirvikoesäännöissä sanotaan. Ajettava pitäisi nähdä, mutta sitä ei pitäisi säikyttää toiseen pitäjään. Monelta palkintotuomarilta tämä onnistuukin, mutta monta kertaa koiran omistaja kiroilee tuomareiden kömpelyyttä, kun hyvä ajo meni kuulumattomiin kun ne tuomarit rymistelivät palliksi jänikseen. Tilanteet vaihtelevat, jänis määrää suunnan ja koira vauhdin.  

Maastoa voi lukea
Jäniksen metsästykseen on maaston tuntemus tärkeää. Vuodesta toiseen on jäniksilläkin ne samat kulkupaikat, joita ne ovat tottuneet käyttämään. Kokenut metsästäjä aistii uudessakin maastossa nopeasti parhaat passipaikat. Kun ajo on alkanut ja alkukiihdytys ohi, alkaa ajo yleensä kierrellä jonkinlaista lenkkiä. Jänis käyttää hyväkseen maaston korkeuseroja, ojitusalueita, polkuja ja metsäteitä jättääkseen ajajansa kannoiltaan. Monen kokeneen koiramiehen olen kuullut sanovan, että noin tunnin kuluttua ajon alkamisesta jänö tekee ne tiukimmat temppunsa koiran eksyttämiseksi. Aina jänispassissa olo ei ole leppoisaa kuulostelua ja odottelua. Alueilla, joissa kettuja on runsaasti tai jäniksiä ammutaan paljon, saattavat reviirin vaihtajat ja kettujen kynsistä elossa säilyneet puput ottaa kirjaimellisesti pitkät. Ajo etenee kilometrikaupalla suoraan aina äänen kuulumattomiin asti ja jänismiehenkin selkärankaa pitkin alkaa hiki valua kohti housunkaulusta. Ja oma lukunsa on sitten painostava ajokoira, jonka omistajat ovat tottuneet siihen, että ajo karkaa lähes aina kauaksi. Tällaisen koiran kanssa ovat kokeissa palkintotuomarit lujilla, että saavat kaiken ajon maastokorttiin.  

Totuttele joka keliin
Keli ja sää merkitsevät paljon myös jäniksen metsästyksessä. Alkusyksyn aamukasteiset päivät ja vastasatanut lumikeli ovat ehkä niitä helpoimpia jäniksen metsästyspäiviä, ilmeisesti koiran on helpompi käyttää aistejaan tällaisella kelillä ja ajaa hyvin. Tosin on niitäkin ajokoiria, jotka vierastavat kosteita kelejä ja ovat parempia ajopohjan ollessa kuiva. Koiraa tulisikin nuorena treenata monenlaisissa sääoloissa, jotta kokemusta karttuisi kaikille keleille. Kelillä on myös merkitystä koiran rehellisyyteen. On olemassa sellaisia koiria, joille kuura-aamu merkitsee haukkukynnyksen alentumista ja koira saattaa poksautella jo ennen lähtöä tai haukahdella hukalla vähän ylimääräistä.  

Koira kertoo haukullaan
Jänispassiin mennään rauhallisesti ja mahdollisimman äänettömästi. Oikeampi termi olisi kenties, että sijoitutaan ajon tuntumaan ja sitten odotetaan, mitä tuleman pitää. Kahisevat vaatteet ja kilisevät killuttimet on syytä jättää kotiin, sillä ne säikäyttävät herkästi hyvin kuulevaa jänistä. Jos on tarkoitus ampua jänis pitää koko ajan olla selvillä myös passikavereiden sijainnista. Varovasti liikkumalla ja passipaikkaa vaihtamalla pääsee yleensä varmasti näköyhteyteen jäniksen kanssa. Passaaminen on helpompaa sellaisen koiran ajosta, jonka ajo on railakasta ja sujuvaa. Jos haukku on vielä kertovaa niin tilanne helpottuu edelleen, koiran haukusta voi päätellä etäisyyden ajettavan ja ajajan välillä jopa minuutin tarkkuudella. Haukullaan hyvin kertova koira mahdollistaa passimiehen liikkumisen kun voi vähän ennakoida jäniksenkin sijaintia. Alkuun  

Valkea veijari-aave
Vuoden ajallakin on merkitystä jäniksen metsästyksessä. Sanotaan, että valkeajänis muuttuu viisaammaksi ja varovaisemmaksi. Kun lumi jo upottaa koiraa ja jänis pääsee kulkemaan hangen pinnalla on sillä aikaa kuulostella ja miettiä passissa rykivien metsästäjien sijaintia. Jänis saattaa olla kovastikin vaikea metsästettävä. Pupu käyttää taimikkojen ja tiheikköjen suojaa edukseen ja maaston värisenä se ilmestyy metsästäjän eteen hiljaa kuin aave ja meneepä monesti läheltäkin metsästäjää niin ettei sitä huomata. Kun koira sitten ajan perästä tulee paikalle katsellaan jälkiä tarkkaan ja todetaan tapahtunut. Metsäteitäkään ei jänis käytä talvella yhtä innokkaasti kuin sulan maan aikana vaan säntää korkeintaan vauhdilla tien yli.  

Kun koira pettää
Suomenajokoirakin saattaa joskus pettää isäntänsä haukkumalla silloinkin kun ei pitäisi. Koira voi olla jo perimältään niin herkkä, että se on "löysä" koira jo nuoresta lähtien. Koiran "löysyys" lisääntyy yleensä iän myötä. Joskus tosin käy niinkin, että ensimmäisen syksyn perusteella liian herkäksi tuomittu koira järkiintyy ja toimii jatkossa rehellisesti. Kokenut ajokoiralla metsästäjä tai palkintotuomari kuulee yleensä koiran äänestä, että nyt koiralla on vaikea paikka ja koira haukahtelee omiaan esimerkiksi hukkapaikalla. Ajokokeissa tällainen tilanne on käytävä omin silmin toteamassa. Monesti koira kuitenkin sulkee suunsa kun se näkee ihmisiä ja varsinkin vihaisen omistajansa. Tällainen rehellisesti valehteleva koira jää yleensä kiinni vilpistään. Monesti koira tekee virhettä vain tietynlaisissa keliolosuhteissa. Tosi "löysän" koiran kanssa metsästäminen on todella vaikeaa. Jos haukku, jota koira antaa virhettä tehdessään muistuttaa sujuvaa ajohaukkua on kysymyksessä todellinen petos passimiehiä kohtaan, joilla on koko ajan epätietoisuus mitä koira todella tekee ja jäniksen pyytäminen käy mahdottomaksi.  

Saalista tulee arvostaa
Jos ja kun saalista tulee, niin sen oikea alkukäsittely takaa siitä herkkuruoan valmistamisen. Ammuttaessa jänistä on syytä tähdätä huolella päähän. Pari kolme hätäistä laukausta takapäähän on ruma temppu jänistä kohtaan ja lisäksi haulimössöstä ei paraskaan pitokokki ilahdu. Jänis suolistetaan metsässä huolellisesti, muistetaan poistaa isot pippurit peräpäästä ja laitetaan sisälle kuusen tai katajan havuja. Sään salliessa riiputetaan muutama päivä, nyljetään ja puhdistetaan. Sunnuntaipäivällisen jäniksemme sitten kruunaa.  

Vetääkö vakavaksi?
Liian vakavamielinen ei saa olla metsällä ja kokeissa oltaessa, sillä onhan kyseessä vain harrastus. Muista aina palkita koira hyvistä suorituksista, palkkioksi riittää makupala tai vaikkapa muuta hyvä sana koiralle. Epäonnistumisiakin sattuu, mutta ne on otettava vastaan tyynesti. Eihän metsästys ja kokeissa käynti olisikaan niin jännää jos saalis ja tulokset olisivat aina varmasti ennakoitavissa.

Lähde: Ajokoiramies 4/98 Juha Säkkinen

Sivun alkuun Etusivulle    
 

Metsästys ajokoiralla

 

Lisää oma kommenttisi tälle sivulle                     Uusimmat kommentit

Tämän sivun kommentit:

19.02.2013 14:40 Eerola:

Asiallinen metsästys ihan mukavaa, mutta kun tullaan 4:n koiran kanssa kotinurkkiin, ei ole jänöjen jälkiä lähimaillakaan. Kielto jänistämiseen toistaiseksi, pitää opettaa tavoille.


30.01.2006 16:31 ryhä:

olen saanut midän ajokoiralta tänä vuona useamman jäniksen nimittäin meidän koira on kerimäen paras sillä on tunnettu suku


30.01.2006 16:29 kutvonen:

suomenajokoira on maailman paras ajokoira kerimäellä niitä on paljon


Sivun alkuun