Etusivu
Suomenajokoira
Kasvatus ja metsästys
Ajokoe ja näyttely
Kauppapaikka
Vieraskirja
Ruokaohjeet
Linkit
Etsi
Yhteystiedot

Koirat:
Tervasmetsän Aku
Kärjen Sara
Tuuli

Kaakon Nettipalvelu

 

Miksi minä veisin koirani koiranäyttelyyn...? Siinäpä kysymys jonka kuulee usein koiranomistajien sanovan. Se onkin kysymys johon on toisaalta helppo vastata, jos on koirien kasvattaja tai muuten vaan saanut koiranäyttelykärpäsen pureman, mutta jos on hankkinut koiran ilman ajatustakaan käyttää sitä jalostukseen ja jos koiranäyttelyt tuntuvat koirien kiusaamiselta, ei vastaaminen olekaan niin helppoa. Ajattelin nyt kirjoittaa koiranäyttelyistä ja siitä mitä niissä tapahtuu, jos se innostaisi jonkun uuden harrastajan koiransa kanssa näyttelykentille.

Koiranäyttelyitä pidetään lähes joka viikonloppu eripuolilla Suomea. Monet niistä ovat vain yhdelle rodulle tai roturyhmille, mutta melkein joka viikonloppu kesällä löytyy jostakin päin Suomea kaikkien rotujen näyttely. Monet näyttelykärpäsen puremat käyvätkin kaikissa mahdollisessa näyttelyssä. Koiranäyttelyinnostus alkaa usein siitä, että oma koira menestyy kohtuullisen hyvin, ja jos koirakin siitä pitää on yleensä uusi harrastus alkanut.

Koiranäyttelyt palvelevat lähinnä koirien jalostusta. Mitä enemmän tietyn rodun edustajia käy näyttelyissä, sitä paremmin kasvattajat näkevät rodun senhetkisen tilan. Koiria verrataan näyttelyissä rotumääritelmään ja tietenkin myös muihin saman rodun edustajiin. Jokaisesta rodusta on tehty rotumääritelmä, joka on kaikissa FCI (kansainvälinen kennelliitto, Federation Cynologique Internationale) maissa sama. Koiran arvostelee ulkomuototuomari, joka on saanut tehtäväänsä koulutuksen. Kuka tahansa ei voi toimia virallisessa näyttelyssä tuomarina. Suomessa ulkomuototuomarit koulutetaan todella hyvin, koulutus ja siihen liittyvä harjoittelu kestää useamman vuoden. Yleensä suomalaiset tuomarit ovat hyvin arvostettuja myös maailmalla.

Olisi erinomaista jos kasvattajat saisivat mahdollisimman monet kasvattinsa käymään edes kerran tai kaksi näyttelyissä, silloin rodun kasvattajilla, harrastajilla ja ulkomuototuomareilla olisi kokonaisvaltainen käsitys rodusta ja sen rakenteellisista- tai muista ongelmista. Näin rodun muuttumista pystytään kontrolloimaan ja jos muutoksia negatiiviseen kehitykseen huomataan niihin voidaan puuttua valittaessa jalostuskoiria.

Mitä näyttelyssä tarkastellaan?

Koiranäyttelyissä tarkastellaan koiran rakennetta. Koiran tulisikin osata seistä ryhdikkäästi paikoillaan. Tuomari tarkistaa koiran purennan ja tunnustelee sen rakennetta, tässä vaaditaankin koiralta kärsivällisyyttä ja ystävällisyyttä, jotta se sallii vieraan ihmisen tutkia sen suuta ja tarkistaa uroskoiran kivekset. Myös koiran liikkeet arvostellaan, sillä liikunta paljastaa koiran rakenteessa mahdollisesti olevia puutteita. Koira saattaa seistessään näyttää erinomaiselta mutta liikkuessaan se esim. köykistää selkänsä. Liikkeet arvostellaan ravissa, omistajan kannattaa opettaa koira seuraamaan ravaten vierellä vasemmalla puolella. Totta kai myös koiran luonne ja sen hetkinen kunto vaikuttavat arvosteluun. Näyttelyitä varten pitää harjoitella käymällä koiran kanssa vilkkailla markkinapaikoilla ja asemilla mahdollisimman usein jo se ollessa vielä pentu, näin se tottuu hulinaan ja ihmisiin. Monilla paikkakunnilla järjestetään myös epävirallisia näyttelyitä nimellä "match-show", niissä toimii tuomareina yleensä kokeneita kasvattajia ja myös virallisia ulkomuototuomareita. Niissä on hyvä käydä harjoittelemassa koiran kanssa ennen virallista näyttelyä.

Näyttelypaikalla kannattaa seurata miten muut esittävät koiransa ja ottaa niistä mallia, kokeneet esittäjät erottuvat usein joukosta. Kasvattajasi myös varmasti mielellään neuvoo ja opastaa. Eikä kysyvä tieltä eksy näyttelyssäkään. Ja jokainen meistä on joskus ensikertalainen.  Alkuun

Miten näyttelyistä saa tiedon ja miten ilmoittaudutaan?

Kaikki viralliset näyttelyt julkaistaan Koiramme-lehdessä paria kuukautta ennen näyttelyä. Ilmoittautuminen on lähes aina kuukautta aikaisemmin. Jos haluaa viedä koiransa näyttelyyn, täytyy olla liikkeellä hyvissä ajoin. Ilmoittautuminen tehdään kennelliiton virallisella kaavakkeella, joita saa tilaamalla kennelliitosta sekä myös kennelliiton nettisivuilta. Kaavake täytetään koiran rekisteritodistuksessa olevilla tiedoilla, kohtaan "koiran nimi" ei laiteta sen kutsumanimeä, vaan se virallinen hieno nimi. Näyttelyt myös maksavat, ja yleensä näyttelymaksu on 100 mk:sta ylöspäin, jopa huikeaan Maailmanvoittajanäyttelyn maksuun, joka oli 250 mk. Tällä hetkellä yleinen ilmoittautumismaksu on n.150 mk. Maksu on suoritettava etukäteen ja kuitti maksusta lähetettävä ilmoittautumisen mukana. Jos koira sairastuu ennen näyttelyä tai vaikka loukkaa jalkansa, näyttelymaksun saa takaisin lähettämällä eläinlääkärintodistuksen näyttelytoimikunnalle. Ontuvaa koiraa ei kannata näyttelyyn viedä, se saa mitä ilmeisimmin EVA:n eli "ei voida arvostella". Ilmoita koirasi myös oikeaan kilpailuluokkaan, ne määräytyvät koiran iän mukaan seuraavasti 9-15 kk juniorit, 15-24 kk nuortenluokka, 2- 7 vuotta avoinluokka ja yli 7 vuotta on veteraaniluokka.

Kun näyttely lähestyy, lähettää näyttelytoimikunta sinulle kirjeen, yleensä noin viikkoa ennen näyttelypäivää, jossa on arvosteluaikataulu ja koiran kilpailunumero. Aikataulusta ilmenee kuinka monta koiraa on rotuun ilmoitettu ja kellonaika, jolloin arvostelu alkaa sekä kehänumero. Paikalla tulee olla tuntia ennen arvostelun alkamista.

Valmistautuminen

Lyhytkarvaiset koirat ovat helppoja viedä näyttelyyn, niitä ei tarvitse trimmata ja kammata, toisin on karkea ja pitkäkarvaisten laita. Pelkkä pesu lyhytkarvaisille tarvittaessa on riittävä, eikä sekään välttämätön, jos koira ei ole likainen. Säämiskällä on hyvä pyyhkäistä ennen arvostelua, niin karva kiiltää ja pintaan nousseet hilseet lähtevät pois. Tarvitset myös näyttelyremmin. Tavallinen hihnakin riittää, mutta monet koirat käyttäytyvät eritavalla kun ne laitetaan näyttelyremmiin. Näyttelyremmi on myös siistimpi kuin tavallinen pölyinen ja kulunut talutin-kaulapanta yhdistelmä. Se millaisen remmin valitset, onkin ihan makuasia. Näyttelyremmin kanssa kannattaa myös harjoitella kotona, jottei koira luiskahda hihnasta karkuun näyttelypaikalla. Kysy koiratuttaviltasi millaisia hihnoja he käyttävät näyttelyissä ja parasta on, jos voit kokeilla erilaisia. Näyttelyremmiä käytetään vain kun koira esitellään tuomarille, sitä ei tarvitse pitää koko näyttelyn ajan.

Näyttelyyn...

Muista ulkoiluttaa koirasi hyvin näyttelypäivän aamuna. Jos näyttely on sisällä ovat ulkoilutusalueet usein pieniä ja likaisia, eivätkä koirat tee niihin isompia tarpeitaan. Pakkaa mukaan rekisteritodistus ja rokotustodistukset, sillä ilman asianmukaisia rokotuksia ei näyttelyyn pääse. Voimassa olevat rokotusmääräykset löytyvät myös Koiramme-lehdestä. Ota mukaan myös koiralle makuualusta ja juomakuppi. Kesäisin aurinkoisella ilmalla koiraa ei saa jättää autoon, sillä lämpötila autossa kohoaa hetkessä ja koira voi kuolla lämpöhalvaukseen. Koiran lepohetket on syytä järjestää siten, ettei koiraa tarvitse jättää yksin autoon.

Näyttelyalueelle kuljetaan rokotustodistusten tarkastuspisteen läpi, missä eläinlääkäri saattaa myös tutkia koiran. Tarkastuspisteeseen tultaessa ota valmiiksi esiin koiran rokotustodistukset ja numerolappu. Näyttelyt järjestetään usein urheilukentillä ja siksi näytteilleasettajille (eli sinulle) jaetaan kakkapusseja, joita on syytä käyttää koiran tehtyä jätöksensä. Valitettavan usein omistajat jättävät kikkareet korjaamatta, se aiheuttaa harmia näyttelytoimikunnille, sillä näyttelypaikkojen saaminen vaikeutuu muutenkin vuosi vuodelta.

Näyttelyalueella on useita kehiä, joissa koirat arvostellaan. Omasi löydät kehänumeron perusteella aiemmin saamastasi kirjeestä tai näyttelyluettelosta, joita myydään näyttelypaikalla. Luettelosta näet muut kilpailukumppanit. Koirat menevät kehään numerojärjestyksessä ja omissa luokissaan. Jos näyttelyssä on mukana pentuluokat, jotka ovat epävirallisia ne arvostellaan ensin. Jos pentuluokkia ei ole, niin silloin arvostelu aloitetaan uroksilla. Alkuun

Näyttelyn kulku

Kehässä on ulkomuototuomarin lisäksi ainakin kaksi kehäsihteeriä, joista toinen kirjoittaa tuomarin sanelun mukaan arvostelun paperille ja toinen ohjaa koirat esittäjineen kehään ja antaa niille palkintosijaa osoittavat nauhat.

Kun kilpailuluokka, johon koirasi on ilmoitettu alkaa kehäsihteeri pyytää sen luokan koiria kehään ja usein myös mainitsee numerot. Kaikki sen luokan koirat tulevat kehään ensin yhdessä. Ne ravaavat omistajineen kaikki yhdessä pari kierrosta ympäri peräjälkeen numerojärjestyksessä. Sitten ne arvostellaan yksitellen, tätä kutsutaan nimellä laatuarvostelu. Laatuarvostelussa koira seisoo paikoillaan, jolloin tuomari tutkii sen. Sen jälkeen tuomari pyytää omistajaa liikuttamaan koiraansa edestakaisin ja ympyrässä tai kolmiossa. Koiran tulee olla omistajan vasemmalla puolella. Ympyrä tehdään vastapäivään. Kolmio tehdään myös vastapäivään ensin poispäin tuomarista, jotta hän näkee koiran takaliikkeet, sitten sivuttain tuomariin, näin nähdään sivuliikkeet ja lopuksi juostaan taas tuomaria kohti, jolloin hän näkee koiran etuliikkeet. Kaikki koiran liikuttaminen tehdään juosten ravissa ja siten, että koira on ringin sisäpuolella. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta kun sen kerran on tehnyt se sujuu aina. Tässä onkin hyvä tarkkailla kilpakumppaneita ja ottaa opiksi. Laatuarvostelun päätteeksi koiralle annetaan nauha, jonka väri kertoo seuraavaa: (lainattu suoraan kennelliiton voimassaolevista koiranäyttelysäännöistä. Koiranäyttelysäännöt ovat muutoksen alla, ja vuonna 2001 pitäisi tulla uudistetut säännöt).

1.palkinto (punainen nauha) Kokonaisvaikutukseltaan erittäin hyvä koira, jonka ulkomuodolliset ansiot ovat niin suuret ja virheet niin vähäiset, että se on rotunsa hyvä edustaja.

2.palkinto (sininen nauha) Kokonaisvaikutukseltaan hyvä koira, jolla ei ole niin selviä rakenne- tai ulkomuotovirheitä, ettei se olisi rotunsa hyvä edustaja.

3.palkinto (keltainen nauha) Kokonaisvaikutukseltaan tyydyttävä koira, jonka ulkomuoto- ja rakennevirheet eivät ole senlaatuisia, että se olisi rotunsa ala-arvoinen edustaja.

0. (harmaa nauha) Nollalla on laatuarvostelussa hylkäävä merkitys. Nolla annetaan koiralle, jolla on hylkääviä, rotumääritelmän vastaisia tyyppi-, rakenne- tai luonnevikoja.

Ei voida kaikilta osin arvostella eli EVA (ruskea nauha) EVA merkitsee, ettei tuomari voi ratkaista, minkä palkintosijan arvoinen koira on. Mainintaa voi käyttää ainoastaan koirasta, joka on tilapäisesti ulkomuodoltaan, liikunnaltaan tai tottumattomuuttaan sellainen, ettei tuomari voi kaikilta osin sitä arvostella.

Koirat jotka saavat punaisen nauhan eli 1.palkinnon laatuarvostelussa jatkavat kilpailua. Kun kaikki luokan koirat on arvosteltu punaisen nauhan saaneet menevät yhdessä kehään. Tuomari valitsee niistä viisi parasta, näille viidelle hän voi antaa SA:n eli sertifikaatinarvon (vaaleanpunainen nauha). Näyttelysäännöissä SA:sta sanotaan seuraavaa: "Annetaan koiralle, joka on arvosteluhetkellä kokonaisvaikutukseltaan erinomainen ja rakenteeltaan niin virheetön, että sitä voidaan pitää muotovalion arvoisena". Juniori ja veteraaniluokissa tuomari voi myös antaa Kunniapalkinnon (violetti nauha), silloin koira ei jatka kilpailua paras uros/narttu luokassa.

Kun jokainen kilpailuluokka uroksissa on käyty läpi, kaikki ne koirat, jotka ovat saaneet SA:n kilpailevat vielä Parhaan uroksen arvosta (PU). Tässä kisassa annetaan sertifikaati ja jos kyseessä on kansainvälinen näyttely niin jaetaan myös CACIB ja VaraCACIB. Suomen muotovaliot eivät voi vastaanottaa enää Suomesta sertifikaatia. Myöskään koira joka on alle kaksivuotias (dalmatiankoirissa) ja sillä on jo kaksi sertifikaatia ei voi vastaanottaa kolmatta kun vasta täytettyään kaksi vuotta. Koira tarvitsee 3 sertifikaatia Suomesta tullakseen Suomen Muotovalioksi (FIN MVA) ja neljä CACIBIA kolmesta eri maasta tullakseen kansainväliseksi valioksi (KANS MVA). Se joka valitaan parhaaksi urokseksi, jää odottamaan vielä kilpailua parasta narttua (PN) vastaan. Nartut arvostellaan samalla tavalla kilpailuluokittain ja niille jaetaan myös sertifikaatit ja CACIBit. Paras narttu ja paras uros kilpailevat rotunsa parhaan arvosta (ROP) toinen koirista on ROP ja toinen vastakkaisensukupuolen paras eli VSP. Ja jos niin hyvä tuuri käy, että koirasi on ROP, se jatkaa vielä kisailua erirotuisten (ryhmään 6 ajavat koirat), kuuluvien koirien kanssa. Silloin on mahdollisuuksia sijoittua "ryhmässä" viiden parhaanjoukkoon (RYP), jos koira on RYP1, eli voittaa ryhmänsä se kilpailee vielä BIS arvosta Best In Show -kilpailussa ja sillä on mahdollisuus tulla koko näyttelyn kauneimmaksi koiraksi kaikkien näyttelyssä olleiden rotujen joukosta. Siinähän sitä olisi kotona kertomista... näyttelyissä on parituhatta koiraa ja mahdollisuudet hyvin pienet. Jo rotunsa paras arvo (ROP) on todella huippu saavutus.

Näyttelynkulku tuntuu varmaankin aika monimutkaisilta, mutta näyttelyssä kaikki sujuu kuin itsestään, ja jos ei ole varma meneekö oma koira jatkoon, voi kehässä työskenteleviltä kehäsihteereiltä asian tarkistaa. Eikä näitä kaikkia kommervenkkejä tarvitse sentään ulkoa muistaa, riittää kun tuo koiransa paikalle ja vie sen oikeaan kehään oikeaan aikaan ja muista asioista voi sitten kysyä. Niin, ja vielä ruusukkeista ja palkinnoista... jos koirasi saa SA:n se saa ruusukkeen joko kehässä tai näyttelyntoimistosta. Joissakin näyttelyissä jaetaan vielä pokaalejakin, ainakin jos koirasi saa sertifikaatin tai on ROP tai VSP. Rahapalkintoja ei näyttelyissä jaeta.

Näyttelypäivän jälkeen olo on säästä riippuen, joko märkä tai hikinen ja tuloksesta riippuen, joko hilpeä tai normaali. Surullinen ei kannata olla, sillä arvosteluhan oli vain tämän kyseisen tuomarin mielipide. Ensikerralla on taas uusi tuomari ja uudet koirat voittaa... ehkä joukossa on sinunkin koirasi. Siinä se juju piileekin, että seuraavalla kerralla voi mennä paremmin, siksi näyttelykärpäsen puremat jaksavat yrittää yhä uudestaan ja uudestaan. Aina ei voi voittaa ja tappiot on hyväksyttävä kunnialla... Muista onnitella voittajaa!

Lähde: Pirjo Onzan artikkeli    http://www.saunalahti.fi/onza

Sivun alkuun Etusivulle    
 

Koiranäyttely

 

Lisää oma kommenttisi tälle sivulle                     Uusimmat kommentit

Tämän sivun kommentit:

10.07.2007 12:18 Koiranainen:

Jutussa vanhat arvostelu perusteet. Ovat muuttuneet jo viime vuoden alusta;c)


Sivun alkuun